Ρομποτική

Τι είναι η Εκπαιδευτική Ρομποτική;

Μέσα από την εκπαιδευτική ρομποτική, τα παιδιά αφομοιώνουν έννοιες της Φυσικής, των Μαθηματικών, της Πληροφορικής και γενικότερα των επιστημών, με ευχάριστο, βιωματικό και αποτελεσματικό τρόπο.

Τα παιδιά στη διάρκεια του κύκλου των μαθημάτων θα δημιουργήσουν έξυπνα σπίτια, θα προγραμματίσουν drones, θα δημιουργήσουν πρωτότυπες κατασκευές, αλγόριθμους με οπτικό προγραμματισμό και ψευδογλώσσες, θα συνεργαστούν μεταξύ τους και θα πειραματιστούν πάνω σε πολλά και διαφορετικά εκπαιδευτικά εργαλεία. Στο τέλος κάθε χρονιάς θα παρακολουθήσουμε μικροί και μεγάλοι μια μοναδική εκδήλωση ρομποτικής με παρουσιάσεις από έργα των παιδιών και πρωτότυπες δραστηριότητες.
Η εκπαιδευτική ρομποτική απευθύνεται σε παιδιά Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Υπάρχουν διάφορα επίπεδα δυσκολίας, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού και την εμπειρία του στην ρομποτική. Τα μικρότερα παιδιά στην ηλικία των έξι ετών ξεκινούν την ρομποτική με απλούστερα υλικά, όπως το εκπαιδευτικό πακέτο της Lego, WeDo 2.0. Στις μεγαλύτερες  τάξεις του Δημοτικού και στο Γυμνάσιο, τα παιδιά χρησιμοποιούν πιο σύνθετα εκπαιδευτικά πακέτα, όπως το Lego EV3. Τα παιδιά μεταξύ 4-6 ετών, προσεγγίζουν την εκπαιδευτική ρομποτική μέσα από εργαστήρια κατασκευών και προγραμματισμού, με χρήση πολλαπλών εκπαιδευτικών εργαλείων, όπως Lego Early Simple Machines, Bee Bots, Scratch Jr και  WeDo 2.0.

Ποια είναι τα οφέλη της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής;

Η εκπαιδευτική ρομποτική στοχεύει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων των παιδιών και στην καλύτερη κατανόηση επιστημονικών εννοιών που καλλιεργούνται μέσα από την διερευνητική μάθηση. Είναι μια εξαιρετικά ψυχαγωγική και δημιουργική δραστηριότητα μέσα από την οποία τα μικρά παιδιά δρουν σαν εφευρέτες και χτίζουν την πεποίθηση ότι η μελέτη των θετικών επιστημών είναι συναρπαστική!

Επίσης, τα παιδιά αναπτύσσουν όχι μόνο κοινωνικές δεξιότητες και πνεύμα συνεργασίας, εφόσον εργάζονται κυρίως σε ομάδες αλλά ταυτόχρονα χρησιμοποιούν το μυαλό τους και τα χέρια τους, αναπτύσσοντας έτσι τις νοητικές και τις κινητικές τους δεξιότητες.

Τμήματα-Επίπεδα

Τα τμήματα είναι ολιγομερή και χωρίζονται ηλικιακά. Υπάρχουν 4 επίπεδα:

  • Το 1ο επίπεδο αφορά στα παιδιά 4 ετών. ( Μικρά Νήπια).
  • Το 2ο επίπεδο είναι για παιδιά 5 και 6 ετών ( Νήπια + Α΄ δημοτικού).
  • Το 3ο επίπεδο αφορά στα παιδιά Β’- Γ’ – Δ’ δημοτικού
  • Tέλος το 4ο επίπεδο απευθύνεται σε παιδιά από 10 ετών και πάνω. Το επίπεδο αυτό χωρίζεται σε παιδιά Δημοτικού- Γυμνασίου – Λυκείου.
Μαθήματα Εξοπλισμός

Τα μαθήματα γίνονται στην  ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του σχολείου μας, παρέχοντας όλο τον απαραίτητο εκπαιδευτικό εξοπλισμό όπως υπολογιστές, προτζέκτορες με διαδραστικούς πίνακες, ειδικές εκπαιδευτικές πίστες σύγχρονα εκπαιδευτικά εργαλεία ρομποτικής (LEGO Education WeDo 2, LEGO MINDSTORMS EV3, STEAM Park, Blue-Bot). Εργαστήριο σύμφωνα με τα πρότυπα του LEGO Education ( μόνο 2 παιδιά ανά kit.)

Τα μαθήματα γίνονται 1 φορά την εβδομάδα, κάθε Σάββατο ή Κυριακή χωρίς να δίνονται εργασίες για το σπίτι, ούτε να χρειάζεται να ασχοληθεί πέρα από την ώρα του μαθήματος.

Όλα τα υλικά και ο εξοπλισμός που απαιτείται παρέχονται από εμάς στους μαθητές χωρίς να χρειάζεται να αγοράσετε τίποτα επιπλέον.

Τέλος να σημειωθεί ότι Υπεύθυνος Εκπαιδευτικής Ρομποτικής είναι ο Κ. Καουσλίδης Βλαδίμηρος  (Καθηγητής Ρομποτικής στο κολλέγιο ΔΕΛΑΣΑΛ)

lego mindstorms